Откритието предизвика сериозен интерес и най-вероятно ще даде началото на мисия, целяща подробното претърсване на повърхността на червената планета за наличието на подземни кухини. Според специалисти на NASA при наличието на галерии под повърхността на планетата вероятността те да крият ценна информация и дори форми на живот не е никак малка.

Учените са скептични относно наличието на живот в току що откритите потенциални пещери, поради голяма височина, на която те са разположени. Въпреки това те представляват наистина сериозно любопитство, тъй като могат да послужат за бъдещ подслон на астронавти.

Откритието е направено от сондата Odyssey, която обикаля в орбита около червената планета от 2001г. насам. Актуални снимки, направени от нея показват наличието на 7 тъмни, почти кръгли петна с диаметър вариращ между 100 и 250 метра, разположени по склона на вулкана Arsia Mons, който се намира в близост до най-високата точка на планетата.

Според учените седемте кръгови отвора вероятно са входове към подземни галерии. Доказателство на тази теза са направените посредством инфрачервената камера на Odyssey температурни изследвания по време на фаза ден и нощ. Данните сочат, че тъмните кръгове са по-студени от заобикалящата ги повърхност през деня и по-топли през нощта. Това неустойчиво термично поведение, отличаващо се от почти константната температура на пещерите на Земята навява на мисълта, че тъмните петна са начални отвори на канали, вклиняващи се дълбоко в марсианската повърхност.

Специалисти от NASA споделят, че дори и някога на Марс да е имало форми на живот, то едва ли те ще са били способни да мигрират на такава голяма височина, за да се заселят в откритите подземни отвори. Твърде недостъпното положение на потенциалните пещери ги прави и не особено привлекателни за евентуално убежище на астронавти.

Източник: IDG.bg